Ponownie zaglądamy do Świebodzic, a dokładniej do Dolnośląskich Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Śnieżka” na ulicę Henryka Sienkiewicza 36. Na kilkudziesięciu zdjęciach możemy zobaczyć jak przebiegał, na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, proces produkcji cukierków i czekolad oraz jak bardzo był on zmechanizowany. Uzupełnieniem zdjęć niech będą opakowania po najbardziej popularnych czekoladach z okresu od 1975 do 1997 roku.
Słodycze w Świebodzicach zaczęto produkować jeszcze przed 1939 rokiem, kiedy to Franz Scholz otworzył po starej garbarni zakład produkcji galanterii oblewanej i formowanej „Hochwald Schokoladen Fabrik”. W czasie wojny na skutek niedoboru surowców montowano tutaj wojskowe radiostacje, a krótko po wojnie produkowano sztuczny miód. Jesienią 1946 roku rozpoczęto produkcję czekolady i galanterii oblewanej. Przez kolejne lata Fabryka Czekolady „Śnieżka”, bo taką nazwę wówczas nosił zakład, sukcesywnie rozszerzała asortyment i podnosiła ilość oraz jakość swojej produkcji. Od 1957 roku trwał także proces mechanizacji poszczególnych etapów wytwórczych. Najważniejszym osiągnięciem zakładu w tamtym okresie było połączenie 1 kwietnia 1967 roku Fabryki Czekolady „Śnieżka” w Świebodzicach i Fabryki Pieczywa Cukierniczego „Sobótka” we Wrocławiu. Wówczas powstało dwuzakładowe przedsiębiorstwo – Dolnośląskie Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Śnieżka”. W takiej postaci „Śnieżka” przetrwała do 1990 roku. Po przemianach ustrojowych i uregulowaniach prawnych została przekształcona w „Śnieżka – Invest Sp. z o.o.” i w takiej formie funkcjonuje do dziś. Co prawda nie produkuje się już tutaj czekolady, ale asortyment fabryki jest bardzo bogaty. Najbardziej rozpoznawalnym produktem są cukierki czekoladowe „Michałki” w wielu różnych „odsłonach”.
Jakiś taki krótki skład w tych czekoladach nawet tych podobnych.
Jadło się.