1961.10. Kronika miasta Świdnicy ▪ Franciszek Jarzyna

1 X. Dyrektorem II LO został Adam Masternak (po Janinie Tołłoczkowej), a jego zastępcą Włodzimierz Radlak.

9 X. Powołanie przez Prezydium MRN Miejskiego Komitetu Obywatelskiego Ochrony Pomników Walk i Męczeństwa. Jego przewodniczącym został przewodniczący PMRN Mikołaj Hankiewicz, zastępcą – sekretarz SD Adolf Tołłoczko, a sekretarzem – przewodniczący Miejskiego Koła ZBoWiD Jan Wróblewski. Do Komitetu weszli też m.in.: Franciszek Frankowski (ZBoWiD), Józef Rosiński (TRZZ), Bazyli Lewczuk (Inspektor Szkolny), Bolesław Sobociński (prezes Powiatowego Zarządu Ligi Przyjaciół Żołnierza), Władysław Refcio (kierownik Oddziału PCK), Waldemar Humeniuk (sekretarz ZMS), Zygmunt Małecki (sekretarz KP PZPR), Józef Denes (MO) i Jan Kamiński (kierownik Wydziału GKiM).

9 X. Decyzją PMRN utworzona została 7-osobowa Komisja Przydziału Mieszkań oraz działająca przy niej 9-osobowa Komisja Opiniodawcza. Jednocześnie wprowadzono system punktowania wniosków o mieszkanie, w którym uwzględniono m.in.: staż zamieszkania w mieście, posiadanie odznaczeń państwowych, dochód na 1 członka rodziny i dotychczasowe warunki lokalowe. Dla otrzymania przydziału mieszkaniowego trzeba było uzyskać minimum 30 punktów.

10 X. W Klubie PSS odbyła się uroczystość wręczenia nominacji na oficerów rezerwy. W części artystycznej wystąpiły zespoły Liceum Pedagogicznego.

11 X. Akademia ogólnomiejska w sali Klubu ZWAP z okazji Święta Wojska Polskiego. W części artystycznej wystąpiła orkiestra, chór i recytatorzy Liceum Pedagogicznego.

16 X. Według analizy sporządzonej w tym dniu przez Wydział Handlu PMRN miasto zaopatrywane było w pieczywo przez 6 piekarń PSS, produkujących codziennie 12 ton, w tym 2,4 tony pieczywa drobnego oraz przez 13 piekarń prywatnych, wypiekających 14,6 ton dziennie. Obowiązywała struktura wypieku: 66,5% pieczywo mieszane, 20% pieczywo pszenne i 13,5% pieczywo żytnie. Statystyczny mieszkaniec Świdnicy zjadał dziennie 33 dkg pieczywa przy normie krajowej – 30 dkg.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top